Svečano obilježen početak radova na izgradnji studentskoga doma

Svečanosti su prisustvovali, uz rektora prof. dr. sc. Nikšu Buruma i: ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica, predsjednik Studentskog zbora Jakša Ćebo, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, te državni tajnici Nikolina Klaić i Frano Matušić, saborska zastupnica Sanja Putica, članovi sveučilišnog Senata i Savjeta, zaposlenici i studenti Sveučilišta, mnogobrojni uzvanici... Svečanosti je nazočio i katedralni župnik don Stanko Lasić koji je blagoslovio početak gradnje, nakon čega su političari, uz rektora Buruma i predsjednika Studentskog zbora Ćeba, „lopatom“ prigodno obilježili početak samih radova.

Datum: 02.08.2018 Autor: Sandra Buratović Maštrapa

Svečano obilježavanje početka gradnje studentskoga doma Sveučilišta u Dubrovniku upriličeno je 1. kolovoza 2018. na gradilištu – lokaciji budućega studentskog doma. Svečanosti su prisustvovali, uz rektora prof. dr. sc. Nikšu Buruma i: ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Branka Ramljak, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica, predsjednik Studentskog zbora Jakša Ćebo, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, te državni tajnici Nikolina Klaić i Frano Matušić, saborska zastupnica Sanja Putica, članovi sveučilišnog Senata i Savjeta, zaposlenici i studenti Sveučilišta, mnogobrojni uzvanici... Svečanosti je nazočio i katedralni župnik don Stanko Lasić koji je blagoslovio početak gradnje, nakon čega su političari, uz rektora Buruma i predsjednika Studentskog zbora Ćeba, „lopatom“ prigodno obilježili početak samih radova.

Rektor Burum ovom je prigodom istaknuo aktivnosti projektnog tima koji je predano radio na projektu više godina, uz svoje redovite poslove. Istaknuo je i da ga posebno veseli što je dom namijenjen studentima slabijeg socijalno-ekonomskog statusa te je zamolio susjede da imaju razumijevanja i istaknuo da će Sveučilište pokušati pomoći da što lakše podnesu radove.

Ministrica Žalac naglasila je da je iznimno zadovoljna što može sudjelovati u otvaranju radova te da je ovo trenutno najveći projekt koji se financira kroz operativni program „Konkurentnost i kohezija“. „Projekti koji imaju za cilj razvoj studentske populacije jedni su od prioriteta“, zaključila je ministrica Žalac. „Sveučilište u Dubrovniku jedino je javno sveučilište koje nema studentski dom. Ovaj dom riješit će mnoge probleme u Dubrovniku, a posebno naglašavam, i pomoći u njegovoj internacionalizaciji“, rekla je državna tajnica Branka Ramljak. Predsjednik Studentskog centra Marko Potrebica zahvalio je mnogim osobama koje su pomogle u ovom projektu, koji je započeo prije čak 12 godina. Također, istaknuo je da nismo ušli u EU kako do ovoga projekta vjerojatno ne bi ni došlo, dok je gradonačelnik Franković govorio o samoj lokaciji s čije je jedne strane dječji vrtić a s druge osnovna škola, što znači da su na tom cijelom području mladi.

„Studentski dom riješit će dva ključna problema dubrovačkih studenata a to su smještaj i prehrana, a studenti lošijeg imovinskog statusa napokon će imati priliku studirati u Dubrovniku“ istaknuo je predsjednik Studentskog zbora Jakša Ćebo. Zamjenica župana Marević rekla je da će, nakon što se dom izgradi, Dubrovnik konačno postati sveučilišni grad, dok je ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric istaknuo kako nije bilo lako dovesti projekt do ove faze u kojoj je počela njegova izgradnja.

Projekt izgradnje studentskoga doma najvećim se dijelom financira iz bespovratnih sredstava Europske unije, iz Europskoga fonda za regionalni razvoj, i to u okviru operativnoga programa „Konkurentnost i kohezija (2014.-2020.)“, a po Pozivu na dostavu projektnih prijedloga u ograničenom postupku dodjele bespovratnih sredstava „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskoga smještaja za studente u nepovoljnom položaju“. Provedbu projekta sufinanciraju Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Sveučilište u Dubrovniku.

1