5. Dan karijera: Freelancing je i sadašnjost i budućnost

Više panel diskusija s temom freelancinga u digitalnom dobu i posebna radionica za studente o digitalnom marketingu, obilježili su peti Dan karijera Sveučilišta u Dubrovniku, na kojima su sudionici bili poduzetnici, predstavnici vodećih hrvatskih tvrtki i alumni Sveučilišta.

Datum: 15.05.2018 Autor: UNIDU Alumni Klub

Više panel diskusija s temom freelancinga u digitalnom dobu i posebna radionica za studente o digitalnom marketingu, obilježili su peti Dan karijera Sveučilišta u Dubrovniku, na kojima su sudionici bili poduzetnici, predstavnici vodećih hrvatskih tvrtki i alumni Sveučilišta. Uvodni panel okupio je televizijskog novinara i urednika Gorana Milića, Karlu Andrić iz Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca, Marijanu Puljas iz Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e i suosnivačicu i CEO Startaparata Helenu Rosandić. Panel je moderirao doc. dr. sc. Đorđe Obradović s Odjela za komunikologiju.

„U moje je vrijeme radno mjesto bilo najveća želja mladog čovjeka i njegovih roditelja. Danas svi mladi ne traže radno mjesto. I prije i danas smo se bunili da su plaće male, ali se imalo radno mjesto. Uvijek ističem da u Hrvatskoj ima milijun poslova, ali nema milijun radnih mjesta kao što je bilo u prijašnjem sistemu. Podržavam freelancing i mislim da je vrijeme radnih mjesta gotovo. U medijima će biti 70 posto freelancera koji će raditi na tri, četiri radna mjesta“, rekao je jedan od najpoznatijih novinara na našim prostorima Goran Milić i poručio studentima kako moraju pristupati poslu bez straha i biti drukčiji od ostalih, tražiti teme koje nitko ne istražuje. Dodao je kako ga se često pita trebaju li mladi ići u Irsku na što je odgovorio potvrdno. Zanimljivo je bilo čuti njegovo mišljenje o iseljavanju mladih iz Hrvatske. Tako je istaknuo kako ga često pitaju što misli o odlasku mladih u Irsku. „Podržavam odlazak mladih, ako pođete naučit ćete engleski i to vam povećava tržišđnu vrijednost. Steći ćete radne navike jer se tamo radi po deset sati, a ovdje četiri sata, osim ako ne radite u privatnika. Pobijedit ćete strah i proširit će vam se vidici“, zaključio je Milić.

Karla Andrić iz Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca pričala je o terminu coworking – gdje više osoba dijele infrastrukturu – urede, stolove, ali i svoje znanje. Govorila je i o prednostima i nedostatcima freelancinga, ali je i prezentirala Društvo, pozivajući studente da im se obrate za bilo kakvu pomoć ali i da sudjeluju u njihovim edukacijama. Marijana Puljas iz agencije DURA prezentirala je koje potpore nude budućim freelancerima i poduzetnicima, te na koji način mogu pomoći mladim ljudima koji traže posao. Suosnivačica i CEO agencije Startaparat, inače partnerske agencije tvrtke Bruketa&Žinić&Grey, Helena Rosandić studentima je poručila kako je njezina karijera krenula drukčije nego je ona zamišljala, te kako je bitno prihvaćati svake poslove, jer sve što nauče i saznaju će stvoriti novu priliku. „Nemojte se bojati pogriješiti, ako imate neku ideju probajte, povežite se s drugima, budite hrabri. Trudite se stjecati nova znanja i vještine, sve će vam koristiti“, zaključila je Rosandić.

Panel s temom Digitalni freelancing okupio je Barbaru Lakić I Lea Starića iz agencije Mint Media, Antu Gustina iz tvrtke Nextbike (sustav javnih bicikala), te Tanju Džido, freelancericu i alumnu Sveučilišta i studenta i freelancera Luku Plešu. Za studente Pomorskog odjela organiziran je panel s temom „Od diplome do kadeta“ na kojem su sudjelovali: kapetani i alumni Sveučilišta Ivan Kukrika i Miho Kristić, te kapetan Maro Radović iz tvrtke Maritimus Ragusa i Marina Maras, predstavnica tvrtke Thome Zadar d.o.o. „Alumni priče s Akvakulture“ bio je panel za studente Odjela za akvakulturu a o svojim karijerama pričali su Maroje Burić i Kruno Bonačić. Snježana Busančić, dipl. med. tech., predsjednica HKMS, podružnice Dubrovačko-neretvanske županije studentima stručnog studija Sestrinstvo održala je predavanje s temom „Ostani u Hrvatskoj“. Radionica „Digitalni stručnjak zanimanje je budućnosti“, koju je vodila Ana Penović iz digitalne agencije Jasno&Glasno, posebno je privukla studente, jer su mogli čuti puno korisnih savjeta i dobrih primjera iz prakse.

Svi sudionici Dana karijera zaključili su da je freelancing i sadašnjost i budućnost.

1